Antioxidanty
Minerály a stopové prvky
Přírodní extrakty a výtažky
Hořčík
Vápník
Vitamín A
Vitamíny B
Vitamín C
Vitamín D
Vitamín E
Železo
Koenzym Q10
Antioxidanty
Probiotika a prebiotika
Poradí vám Markéta Fussová | |
![]() |
606 682 916 |
![]() |
objednavky@fitzona.cz |
![]() |
555 Kč |
580 Kč |
420 Kč |
765 Kč |
555 Kč |
315 Kč |
610 Kč |
490 Kč |
740 Kč |
925 Kč |
320 Kč |
800 Kč |
1605 Kč |
1365 Kč |
1230 Kč |
1250 Kč |
1595 Kč |
535 Kč |
Antioxidanty jsou látky neutralizující účinek volných radikálů. Chrání buňky a imunitní systém. Působí preventivně proti některým chronickým onemocněním. Náš organismus produkuje volné radikály i antioxidanty přirozeně, ale s věkem produkce antioxidantů klesá. Je tedy nutné je doplňovat potravinami bohatými na antioxidanty či různými doplňky stravy.
Mezi antioxidanty patří např. vitamín A, vitamín E, C, B2, B15, karotenoidy, flavonoidy, koenzym Q10, třísloviny, polyfenoly, lykopen, antioxidanty na bázi aminokyselin, pycnogenol, některé sloučeniny selenu, zinku, manganu, mědi, germania a další.
Potraviny bohaté na antioxidanty jsou např: zelený čaj, borůvky, brusinky, bobulové ovoce celkově, hrozny, citrusy, brokolice, listová zelenina, špenát, červená řepa, zelí, česnek, rozmarýn, tymián, kopr, hořká čokoláda, acai berry a mnoho dalších.
Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, neutralizující účinek volných radikálů (vznikají při oxidačních procesech) a svou činností přispívají k ochraně buněk a celého imunitního systému. Antioxidanty hrají velkou roli při prevenci vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou např. rakovina, onemocnění srdce, mrtvice, Alzheimerova choroba nebo šedý zákal, atd.
Organismus produkuje volné radikály a antioxidanty přirozeně, ale s přibývajícími lety, produkce antioxidantů klesá. Je tedy nutné je dodat doplňky stravy s antioxidanty. Pokud je volných radikálů mnoho, začíná proces stárnutí a mohou se objevovat i různé nemoci.
Antioxidanty podrobně
Lykopen
- Patří mezi karotenoidy a je pokládán za významný antioxidant, který chrání organismus před vlivem volných radikálů.
- V přirozené potravě se vyskytuje hlavně v rajčatech, dále v růžovém grapefruitu, papájem šípcích, guavě a melounu. Tepelné zpracování rajčat mu neškodí, naopak to zvyšuje jeho využití. Lykopen se při vyšší teplotě uvolní a je lépe absorbován v těle.
- Může působit jako prevence aterosklerózy a rakoviny. Může podporovat léčbu astmatu. Při jeho pravidelné konzumaci může docházet ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje imunitní systém a chrání kůži před vlivem UV záření.
- Lykopen by neměly užívat děti do 18 let věku, těhotné a kojící ženy.
- Doporučená dávka je 6-15 mg 2 x denně.
Zdroje:Zdraví a potravní doplňky - RNDr. Petr Fořt, CSc., www.celostnimedicina.cz