Vitamín E
- Vitamíny
- Minerály a stopové prvky
- Přírodní extrakty a výtažky
- Hořčík
- Vápník
- Vitamín A
- Vitamíny B
- Vitamín C
- Vitamín D
- Vitamín E
- Železo
- Koenzym Q10
- Antioxidanty
- Probiotika a prebiotika
Produkty SBS forza
Ekodrogerie
Poradí vám Markéta Fussová | |
![]() |
606 682 916 |
![]() |
objednavky@fitzona.cz |
![]() |
485 Kč |
1595 Kč |
Vitamín E je důležitý antioxidant chránící buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Pomáhá pomalovat proces stárnutí, působí jako prevence proti nádorovému bujení. Má pozitivní vliv na plodnost, tvorbu pohlavních buněk a činnost nervového systému.
Vitamín E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Jeho potřeba v těle se zvyšuje při vyšším příjmu nenasycených tuků nebo vystavení se kyslíku. V těchto případech je možné jej přijmout skrze doplňky stravy s vitamínem E či různými potravinami (máslo, mléko, olej z pšeničných klíčků, burské oříšky, sója ...). Jeho zásoba se nám ukládá v tukové tkáni.
Vitamín E
Proč je pro nás tak důležitý a potřebný?
- Je to nejdůležitější antioxidant v těle.
- Eliminuje působení volných radikálů a znečišťujících látek, toxických peroxidů a dalších, které se vytváří při běžném metabolickém odstraňování organických sloučenin.
- Má vliv na obranyschopnost organismu.
- Je důležitý pro syntézu bílkovin a nervosvalový systém.
- Podporuje normální růst.
- Podporuje schopnost těla reagovat na stres.
- Stimuluje normální vývoj a přiměřené napětí kosterního svalstva, srdečního svalu a svaloviny střev.
- Je potřebný pro normální trávení a metabolismus polynenasycených mastných kyselin.
Kde najdeme vitamín E a kolik je doporučené denní množství?
Vitamín E obsahují zejména potraviny rostlinného původu. Doporučné denní množství vitamínu E je 10 mg/den. U kuřáků se doporučuje dvojnásobné množství.
Potraviny obsahující vitamín E jsou např:
- rostlinné oleje,
- mandle, mandlové máslo, mandlové mléko,
- slunečnicová semena,
- lískové ořechy a máslo z nich,
- arašídy a arašídové máslo,
- špenát,
- brokolice,
- chřest,
- avokádo,
- kiwi,
- mango,
- rajče,
- pšeničné klíčky,
- obiloviny,
- kukuřice,
- zelí,
- a mnoho dalších.