Hořčík
Minerály a stopové prvky
Přírodní extrakty a výtažky
Hořčík
Vápník
Vitamín A
Vitamíny B
Vitamín C
Vitamín D
Vitamín E
Železo
Koenzym Q10
Antioxidanty
Probiotika a prebiotika
Poradí vám Markéta Fussová | |
![]() |
606 682 916 |
![]() |
objednavky@fitzona.cz |
![]() |
505 Kč |
465 Kč |
550 Kč |
585 Kč |
Hořčík (magnesium) má zásadní význam pro svalovou činnost, je důležitý pro činnost srdce, činnost buněčných membrán, regulaci průchodu vápníku do buněk a ovlivňuje růst a množení buněk. Hořčík působí proti křečím, snižuje únavu, je důležitý pro normální činnost svalů a nervové soustavy adt.
Příjem hořčíku je v současné stravě nedostatečný, proto je vhodné jej doplnil potravinovými doplňky. Doplňky stravy s hořčíkem je vhodné užívat při vypjatých stresových situacích a intenzivním sportování. Jeho zvýšená potřeba nastává v období těhotenství, kojení, růstu obecně, při pravidelné náročné fyzické aktivitě a všech každodenních sportovních aktivitách.
Hořčík a doplňky stravy s hořčíkem
Hořčík (magnesium) je prvek nutný pro činnost buněčných membrán, reguluje průchod vápníku do buněk, ovlivňuje růst a množení buněk. Zásadní význam má pro svalovou činnost, protože reguluje stažitelnost svalových vláken spolu s vápníkem. Je také důležitý pro činnost srdce, protože omezuje intenzitu stahu krevních vlásečnic, čímž snižuje krevní tlak.
Příjem hořčíku je v současné stravě nedostatečný. To lze přičíst špatné skladbě stravy. Hořčík se totiž špatně vstřebává ze stravy, která obsahuje příliš mnoho volných mastných kyselin, fytátů, oxalátů, vlákniny a fosfátů.
Nedostatek hořčíku vyvolává minerálovou nerovnováhu a předpokládá se, že má souvislost se stoupajícím výskytem osteoporózy. Ke zvýšení ztráty hořčíku dochází při užívání projímadel, poruchách činnosti střevního traktu, diabetogenní acidóze (při hladovění u diabetiků z důvodu obav z jídla) , užíváním diruetik, konzumaci mnoha alkoholu, onemocnění ledvin, hyperaktivitě štítné žlázy, špatné funkci přištitných tělísek (parathormon) nebo nadledvin (nadměrný stres).
Doplňky stravy s hořčíkem je vhodné užívat při vypjatých stresových situacích a intenzivním sportování. Jeho zvýšená potřeba nastává také v období těhotenství, kojení, růstu obecně, pravidelné náročné fyzické aktivitě a všech každodenních sportovních aktivit.
Hořčíkem se nelze předávkovat, protože jeho přebytek dokáží zdravé ledviny jednoduše vyloučit.
DDD hořčíku je u každého jiná. Průměrný příjem by se měl pohybovat okolo 350 - 500 mg denně.
Proč užívat doplňky stravy s hořčíkem?
Konzumace hořčíku formou přirozené stravy je problematická, protože potraviny, které ho obsahují větší množství se nehodí k časté konzumaci ve velkém množství. Běžné potraviny jsou zase naopak na hořčík chudé.
Potraviny, které zhoršují využití hořčíku: mléčné výrobky, tuky, jemné pečivo, uzeniny, mastné výrobky, cukr, bílá mouka. Potraviny obsahující dobře využitelný hořčík: celozrnný chléb, brambory, ovoce, zelenina, semena, ořechy, čaj, káva a některé minerálky (magnesia).
Vztah hořčíku a vápníku.
Zásadní význam má poměr vápníku k hořčíku. Čím více vápníku a méně hořčíku, tím větší riziko oběhových onemocnění. To je potvrzeno epidemiologickou studií provedenou ve Finsku. Podobná situace nastává, pokud osteoporózou ohrožené ženy konzumují významné množství vápníku (1-1,5g denně) bez souběžného příjmu hořčíku. Správný poměr je cca vápník : hořčík = 2:1 možná dokonce 1:1.
Pokud patříte mezi sportovce nebo osoby s namáhavou prací, můžete jako doplněk stravy užívat i doplňky výživy s hořčíkem pro sportovce.